23-07-2020, 10:07 AM
(04-05-2020, 01:53 PM)Patrik Napsal(a): Kolegové, řešil jsem rekonstrukci elektroinstalace objektu jako změnu stavbu slupiny I s požadavkem na těsnění el.kabelů všemi stěnami a stropy dle 4d a 4f ČSN 730834. Nyní se na mě obrátil elektrikáře s následujícím dotazem. Tři kabely jako jsou vedeny po stěně v drážce pod omítkou, dojdou ke stěně a stále pod omítkou projdou kolmo na druhou stranu stěny, kde pokračují dále rovněž pod omítkou - má se takový prostup také požárně těsnit a označovat, když dráty jsou stále pod omítkou? Takhle jsem nad tím nikdy neuvažoval, jen uvádím podmínky čl.4 34. Ale obecně může tento případ nastat i u nové stavby. Hledal jsem v normě nějakou definici pro prostup, nebo něco čeho bych se chytil ... nic.Dobrý den,
Kdyby ve větě 6.2 bylo napsáno "Prostupy volně vedených rozvodů a instalací ...." tak není co řešit.
Citem bych řekl, s ohledem na to jak je napsán čl.12.9.2c ČSN 730802, kde 10mm omítky je ekvivalent EI 30DP1, že je to nesmysl a není co těsnit, ale oporu v normě marně hledám.
Jak to řešíte Vy?
podle mě se v tomto případě týká čl. 6.2, 73 0810, pouze volně vedených rozvodů. Protože v něm máte odkaz i na ČSN 73 0802 a tam se v čl. 12.9.3 píše, že se požárně posuzují jen kabely, které nejsou vedeny právě pod omítkou, ve stěnách, apod. Takže v tomto případě by se nic netěsnilo, ani není jak - nelze kontolovat těsnění pod omítkou apod.