mám dotaz na zkušenější. Řeším rekonstrukci objektu vesnického kina, samotný sál tvoří shromažďovák 1SP/VP1. V objektu se dělá nová VZT a budou tam 4 jednotky. Jednotky jsou zavěšeny pod stropem, ale některé slouží pro více PÚ. Jde mi o to, že zařízení VZT není v samostatným PÚ a slouží pro více PÚ. Ve shromažďováku bude EPS, takže moje otázka zní: Pokud dám EPS do všech prostorů a na všech VZT rozvodech budou při průchodu PDK požární klapky (na všech průřezech) napojené na EPS, která všechny VZT jednotky v případě požáru vypne, lze s tím uspět u hasičů, aniž by samotné jednotky byly v samostatných PÚ?? Selským rozumem mi to přijde v pohodě.
Díky za odpověď. Tak ještě dotaz 2: Kdybych jel striktně podle normy a měl bych EPS jen v prostoru shromažďováku, tak vypnutí VZT pro shromažďovací úsek je zajištěný EPS. U ostatních VZT jednotek je lepší dát nějaká lokální čidla do potrubí, aby se VZT v případě požáru samo vyplo, nebo je lepší vše napojit na EPS, když už v objektu stejně je? A nebo vypínání vůbec neřešit? Jde mi hlavně třeba o navazující ÚC ze shromažďováku, která vede přes sousední PÚ s pn do 10 kg/m2. Ten ale větrá VZT, která slouží i dalšímu PÚ.
Dal bych cidla do potrubi s napojenim na EPS. Pokud to bude ovsem pripojeno na PCO tak se domnivam ze vude jejich pozadavek aby byla EPS vsude a tedy i v prostorech kde podle normy byt nemusi-aspon v Praze to tak maji, a tudiz bude eps stejne vsude a nemusis se uz davat do vzt
To by se ˇusela oddelovat lazda VZT jednotka pod stropem. To by znamenalo pozarni podhled a klapky v podhledu. Nejsem si jisty jestli je vubec mozne naˇontovat klapku do podhledu. Za me je to nesmysl a strojovna je mistnost- pokud neni mistnost, neni strojovna.
Mám na to stejný názor, ale bohužel 0872 je už dost za zenitem a moderní věci nedokáže dost dobře řešit...resp. tam ani není definice toho, co je vlastně strojovna...
Jojo, přesně tak. Zkusím to tak udělat, dám všude kouřová čidla na EPS, klapky a když někde začne hořet, tak to EPS hned vypne. A uvidím, co na to hasiči. Díky moc za konzultaci
Pánové,
mám zcela opačný názor, strojovnu VZT nedělá místnost, protože ta sama o sobě vzduch měnit a upravovat neumí. Strojovnu VZT dělá vlastní zařízení VZT ať je osazeno v samostatné místnosti nebo ne a to, že není v 72 definice je celkem jedno, jde o jak to zařízení pracuje a čemu chceme z hlediska PO zabránit . Pokud strojní zařízení VZT slouží pro více PÚ musí tvořit samostatný PÚ se vším co z toho plyne.