Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
čl.6.2
Kolegové, řešil jsem rekonstrukci elektroinstalace objektu jako změnu stavbu slupiny I s požadavkem na těsnění el.kabelů všemi stěnami a stropy dle 4d a 4f ČSN 730834. Nyní se na mě obrátil elektrikáře s následujícím dotazem. Tři kabely jako jsou vedeny po stěně v drážce pod omítkou, dojdou ke stěně a stále pod omítkou projdou kolmo na druhou stranu stěny, kde pokračují dále rovněž pod omítkou - má se takový prostup také požárně těsnit a označovat, když dráty jsou stále pod omítkou? Takhle jsem nad tím nikdy neuvažoval, jen uvádím podmínky čl.4 34. Ale obecně může tento případ nastat i u nové stavby. Hledal jsem v normě nějakou definici pro prostup, nebo něco čeho bych se chytil ... nic.
Kdyby ve větě 6.2 bylo napsáno "Prostupy volně vedených rozvodů a instalací ...." tak není co řešit.
Citem bych řekl, s ohledem na to jak je napsán čl.12.9.2c ČSN 730802, kde 10mm omítky je ekvivalent EI 30DP1, že je to nesmysl a není co těsnit, ale oporu v normě marně hledám.
Jak to řešíte Vy?
Odpovědět
(04-05-2020, 01:53 PM)Patrik Napsal(a): Kolegové, řešil jsem rekonstrukci elektroinstalace objektu jako změnu stavbu slupiny I s požadavkem na těsnění el.kabelů všemi stěnami a stropy dle 4d a 4f ČSN 730834. Nyní se na mě obrátil elektrikáře s následujícím dotazem. Tři kabely jako jsou vedeny po stěně v drážce pod omítkou, dojdou ke stěně a stále pod omítkou projdou kolmo na druhou stranu stěny, kde pokračují dále rovněž pod omítkou - má se takový prostup také požárně těsnit a označovat, když dráty jsou stále pod omítkou? Takhle jsem nad tím nikdy neuvažoval, jen uvádím podmínky čl.4 34. Ale obecně může tento případ nastat i u nové stavby. Hledal jsem v normě nějakou definici pro prostup, nebo něco čeho bych se chytil ... nic.
Kdyby ve větě 6.2 bylo napsáno "Prostupy volně vedených rozvodů a instalací ...." tak není co řešit.
Citem bych řekl, s ohledem na to jak je napsán čl.12.9.2c ČSN 730802, kde 10mm omítky je ekvivalent EI 30DP1, že je to nesmysl a není co těsnit, ale oporu v normě marně hledám.
Jak to řešíte Vy?
já to netěsním. Nevím jestli je to uplně správně, ale podle mě ani neexistuje ucpávka, která by tohle řešila. Ucpávka musí být skrz celou konstrukci což si nedokážu představit. A jelikož to jde pod omítkou, tak podle mě nehrozí šíření požáru....ale jak píšu, možná to není uplně správně.
Odpovědět
(04-05-2020, 01:53 PM)Patrik Napsal(a): Kolegové, řešil jsem rekonstrukci elektroinstalace objektu jako změnu stavbu slupiny I s požadavkem na těsnění el.kabelů všemi stěnami a stropy dle 4d a 4f ČSN 730834. Nyní se na mě obrátil elektrikáře s následujícím dotazem. Tři kabely jako jsou vedeny po stěně v drážce pod omítkou, dojdou ke stěně a stále pod omítkou projdou kolmo na druhou stranu stěny, kde pokračují dále rovněž pod omítkou - má se takový prostup také požárně těsnit a označovat, když dráty jsou stále pod omítkou? Takhle jsem nad tím nikdy neuvažoval, jen uvádím podmínky čl.4 34. Ale obecně může tento případ nastat i u nové stavby. Hledal jsem v normě nějakou definici pro prostup, nebo něco čeho bych se chytil ... nic.
Jak to řešíte Vy?
Dobrý den,
podle mě se v tomto případě týká čl. 6.2, 73 0810, pouze volně vedených rozvodů. Protože v něm máte odkaz i na ČSN 73 0802 a tam se v čl. 12.9.3 píše, že se požárně posuzují jen kabely, které nejsou vedeny právě pod omítkou, ve stěnách, apod. Takže v tomto případě by se nic netěsnilo, ani není jak - nelze kontolovat těsnění pod omítkou apod.
Odpovědět

Přejít na fórum:

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 1 host(ů)